Skóra wrażliwa

Jak dbać o wrażliwą skórę? Rozpoznanie, kosmetyki, czynniki drażniące

Cześć!

Skóra wrażliwa wymaga specjalnego traktowania. Musimy stosować kosmetyki nawilżające, łagodzące i ochronne. Jak sprawdzić, czy masz wrażliwą skórę, jakich produktów używać i których czynników drażniących unikać?

Czemu skóra staje się wrażliwa?

Skóra staje się wrażliwa wtedy, kiedy uszkodzeniu ulega jej ochronna bariera hydolipidowa. Skuteczne zabezpieczenie skóry nie jest dalej możliwe. Przyczyn może być jednak o wiele więcej: uwarunkowania genetyczne, skłonność do pękających naczynek, alergie, niewłaściwa pielęgnacja, schorzenia, przesuszenie.

Po czym poznam, że mam skórę wrażliwą?

Jeżeli zauważysz, że twoja skóra często łuszczy się, jest czerwona, szczypie i jest szorstka, to oznacza, że jest wrażliwa. Dzieje się tak na przykład po kontakcie skóry z wodą podczas mycia buzi.

Co uwrażliwia skórę?

Do tych czynników zaliczymy między innymi: gwałtowne zmiany temperatury, różne warunki atmosferyczne, zanieczyszczenie powietrza, twardą wodę, detergenty, stres, dietę, używki, niewłaściwie dobrane kosmetyki.

Jak sprawdzić, czy mam wrażliwą skórę?

Obserwuj skórę po każdej kąpieli, zastosowaniu nowego kosmetyku i przebywaniu w nowym otoczeniu. Zapamiętaj, jak twoja skóra reaguje na kwasy, peelingi, alkohol, mydło, produkty z dużym stężeniem aktywnych składników. Podrażnienia na skórze mogą wywołać nawet substancje zapachowe i barwiące. Używaj zatem kosmetyków przeznaczonych tylko do skóry wrażliwej.

Jak dbać o cerę wrażliwą?

Wybieraj kosmetyki z krótkimi składami i oznaczeniem „hipoalergiczny”. Używaj produktów wspomagających odbudowę bariery lipidowej skóry oraz takich, które złagodzą podrażnienia i nawilżą cerę. Szukaj kosmetyków z kwasem hialuronowym, woda termalną, ekstraktem z ryżu, białą herbatą i masłem Shea.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz Polubić Także

Poniżej znajdziesz artykuły podobne do ostatnio czytanego.